Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Най-новото:

latest

Линк билдинг кампания - как се измерва успехът

 Как да разберете дали вашата линк билдинг кампания е успешна Изграждането на качествени обратни връзки (линкове) към вашия уебсайт е ключов...

 Как да разберете дали вашата линк билдинг кампания е успешна


Изграждането на качествени обратни връзки (линкове) към вашия уебсайт е ключов фактор за успех в SEO. Чрез правилно планирана и изпълнявана линк билдинг кампания можете значително да подобрите позициите си в резултатите на търсачките и да привлечете повече потенциални клиенти.

Но как всъщност можете да оцените дали вашите усилия в тази посока наистина се отплащат? Кои метрики ще ви покажат дали кампанията ви е ефективна? Нека разгледаме няколко ключови показателя за успех, на които да обърнете внимание.


Брой и качество на новопостроените линкове

Първата и най-очевидна стъпка е да проследявате колко нови линкове сте успели да изградите към вашия сайт. Но не всички линкове са еднакво ценни - важно е да се фокусирате върху онези, които идват от авторитетни, високорейтингови източници в рамките на вашата ниша.


Органичен трафик

Един от основните цели на линк билдинга е да доведе реални потребители до вашия уебсайт. Затова трябва да наблюдавате какъв допълнителен органичен трафик генерират новопостроените линкове. Важно е да проследявате не само общия брой посетители, но и показатели като време, прекарано на сайта, и процент на отказване.


Позиции в резултатите на търсачките

Разбира се, крайната цел е да се повишат позициите ви в резултатите на Google, Bing и други търсачки. Следете внимателно как се движат ключовите ви думи след стартирането на линк билдинг кампанията. Ако виждате трайно подобрение, значи стратегията ви работи.


Брой на новите лийдове и конверсии

В идеалния случай, повишеният трафик и по-добрите позиции в търсачките ще се превърнат и в повече потенциални клиенти, които да се превърнат в реални продажби. Затова внимателно проследявайте всички регистрации, запитвания и конверсии, идващи от новопостроените линкове.


Разбира се, за да измерите успеха на вашата линк билдинг кампания, ще ви трябват и някои базови данни за сравнение - като трафик, позиции и конверсии, преди да я започнете. По този начин ще можете да видите ясно какво е подобрението.


Не забравяйте обаче, че линк билдингът е дългосрочна стратегия и понякога може да отнеме време, преди да видите осезаеми резултати. Затова бъдете търпеливи, продължавайте да подобрявате кампанията си и проверявайте редовно ключовите метрики. По този начин ще гарантирате, че вашите усилия наистина се отплащат.